De vastgoedmarkt in Wallonië staat aan de vooravond van een significante transformatie met de introductie van een historische fiscale hervorming. Het Waals Parlement heeft namelijk een maatregel goedgekeurd die de registratierechten aanzienlijk zal verlagen van 12,5% naar 3%, en dit vanaf 1 januari 2025.
Nieuwe regelgeving om de aankoop van een woning toegankelijker te maken
Deze hervorming is voornamelijk gericht op het vereenvoudigen van de aankoop en het in eigendom hebben van een woning, met name voor jonge kopers. De gemiddelde leeftijd voor de aankoop van een eerste woning is de laatste jaren namelijk gestegen van jonger dan 25 jaar naar ouder dan 35 jaar.
Voorwaarden om in aanmerking te komen
Het verlaagde tarief van 3% registratierechten is uitsluitend van toepassing op de aankoop van een eigen en enige woning. Huidige eigenaars kunnen er wel ook van profiteren op voorwaarde dat ze hun bestaande woning binnen de 3 jaar na de aankoop van een nieuwe woning verkopen.
Impact op de vastgoedmarkt
Deze hervorming zal de Waalse vastgoedmarkt naar verwachting aanzienlijk stimuleren. Vastgoedexperts verwachten een toename in de vraag naar de aankoop van een woning, waarbij het aantal notariële aktes zou kunnen stijgen van 125 naar 200 per dag begin 2025.
Afschaffing huidige maatregelen
Ter compensatie voor deze verlaging zullen andere, reeds bestaande maatregelen worden afgeschaft.
- Korting voor eerste kopers.
- Woonbonus.
- Verlaagd tarief voor bescheiden woningen.
Praktisch voor kopers
Toekomstige kopers kunnen nu al beginnen met hun aankoopproces. De datum van ondertekening van de notariële akte, dus niet die van het compromis of de verkoopovereenkomst, bepaalt de toepassing van het nieuwe percentage registratierechten. Het wordt aanbevolen om ongeveer 4 maanden te rekenen tussen de ondertekening van het compromis en de notariële akte.
Toekomstperspectieven
Deze hervorming, die een investering van 700 miljoen euro voor het Waals Gewest vertegenwoordigt, getuigt van een sterke politieke wil om het kopen en in eigendom hebben van een woning toegankelijker te maken, met name voor jonge kopers. Het zou ook invloed kunnen hebben op de vastgoeddynamiek in aangrenzende regio’s, met name in Brussel waar de registratierechten wel 12,5% blijven.
Deze historische maatregel markeert een keerpunt in het Waalse huisvestingsbeleid en biedt nieuwe perspectieven voor toekomstige (jonge) eigenaars, terwijl het fiscale vastgoedlandschap van de regio opnieuw wordt vormgegeven.